Collection

INDIANA ROBERT

Robert Indiana (pseudoniem van Robert Clark) (New Castle, 13 september 1928) is een Amerikaans kunstschilder, beeldhouwer en dichter. Hij is een vooraanstaande vertegenwoordiger van de popart en schiep in 1964 het internationaal bekende LOVE symbool.

Indiana werkt in zijn oeuvre steeds met sjablooneske schrifttekens, cijfers en taal; vaak korte pregnante woorden, gecombineerd met geometrische vormen als cirkels en sterren, waarmee hij zowel schilderijen als ruimtelijke beelden maakt.

Zijn bekendste ontwerp is ongetwijfeld Love. Het bestaat uit een vierkante compositie met de letters LO gestapeld op de letters VE in rood tegen een achtergrond in blauw en groen. De letter ‘O’ is diagonaal gekanteld. Het ontwerp Love ontstond in 1964 als een kerstkaart voor het Museum of Modern Art. Het ontwerp werd in meerdere variaties uitgewerkt, waaruit het museum de rood-groen-blauwe versie koos.

Het ontwerp werd in de Verenigde Staten uitgegeven als officiële postzegel en werd in de loop der jaren vele keren gekopieerd, geciteerd en geparafraseerd. Op Valentijnsdag in 2001 was bijvoorbeeld een aangepaste versie te zien als logo op de zoekpagina van Google. Het liefdessymbool wordt door hem sinds de jaren 70 ook uitgewerkt als monumentale scupltuur. Zijn beeld Love staat op verschillende plekken wereldwijd opgesteld in diverse uitvoeringen qua materiaal en taal.

Na de eerste publicatie van het ontwerp, waarbij de wel naam van het museum maar niet zijn naam als kunstenaar genoemd werd, liep hij veel opbrengsten uit auteursrechten mis. Het bleek namelijk zeer problematisch om achteraf copyright te leggen op een simpel ‘éénwoordgedicht’ en een grafisch ontwerp betstaande uit slechts vier letters.