ART BODO/MARCEL BROODTHAERS/WILLIAM COPLEY/ EDWARD SHERIFF CURTIS
EDWARD LIPSKI/MAX PINCKERS/CHÉRI SAMBA/JEAN SCHWIND/MALICK SIDIBÉ
Van 8 november 2014 tot en met 8 februari 2015
open: zaterdag en zondag van 11 – 18 u en na afspraak du 8 novembre 2014 au 8 février 2015
ouvert: vendredi 14 – 18 h, samedi et dimanche 11 – 18 h et sur rendez-vous
Catalogus beschikbaar / Catalogue disponible
Hij is niet de directe afstammeling van de aap, maar eerder de neef van de gorilla’s en chimpansees. In een tijd waarin het dualisme mens-dier erg uitgesproken was, was het moeilijk om toe te geven dat de mens voortkomt uit het dier en vooral dat het onderscheid tussen het blanke ras en de andere rassen meer gebaseerd is op culturele dan op raciale verschillen.
Het boek van Darwin dat in verschillende talen werd vertaald, resulteerde in een groeiende aandacht voor de oorsprong van de wereld en zijn soorten. En dit beïnvloedde ook tal van kunstenaars. Zij hebben op hun eigen poëtische manier de evolutie van de soorten geïnterpreteerd, van de tekeningen van Grandville die vrij geïnspireerd zijn op het evolutiethema, via de hybride organismen van Odilon Redon tot de frottages van Max Ernst die het begin der tijden evoceren.
In een tijd waar racisme ‘normaal’ was, werd dit echter ook door kunstenaars aangeklaagd. Zo protesteerden de surrealisten tegen het exposeren van ‘wilden’ op de koloniale tentoonstelling in Parijs. Niettemin leek Europa toen op het vlak van racisme minder intolerant te zijn dan de Verenigde Staten, waar ‘coloured men’ nochtans een grote bijdrage hebben geleverd aan muziek en litteratuur.
Ras en huidskleur zijn de gemeenschappelijke noemer van de werken die op de tentoonstelling ‘Coloured skins’ – een titel ontleend aan een werk van Gilbert & George – in Oostende en Knokke te zien zijn. Een boeiend parcours met schilderijen, gravures, sculpturen en foto’s van Marcel Duchamp, Chéri Samba, Malik Sidibé, Marcel Broodthaers, Andy Warhol, Keith Haring of Tom Wesselman en andere belangrijke kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw die dit thema op een eigenzinnige en vaak humoristische manier hebben geïnterpreteerd. Te zien van 8 november tot 7 februari.
Aansluitend bij de tentoonstelling conceptual art in de galerie Ronny Van de Velde te Knokke zal de Art Factor een selectie uit dit project tonen.O.a. : Acconci Vito, Ader Jan Bas, BochnerMel Broodthaers Marcel, Brouwn Stanley, Buren Daniel, De Sauter Willy, Duchamp Marcel, Filliou Robert, Francis Filip, Gilbert & Geroge, Graham Dan, Hutchinson Peter, Lohaus Bernd, Long Richard, Mees Guy,, Milow Keith, Nauman Bruce Panamarenko, Schwind Jean, Vercammen Wout, Weiner Lawrence. Een catalogus met tekst van Jan Ceuleers en een interview met Anny De Decker is gratis beschikbaar.
On the occasion of the exhibition “conceptual art” at galerie Ronny Van de Velde in Knokke, the Art Factor wil present a selection of works from this projectA.o.: Acconci Vito, Ader Jan Bas, BochnerMel Broodthaers Marcel, Brouwn Stanley, Buren Daniel, De Sauter Willy, Duchamp Marcel, Filliou Robert, Francis Filip, Gilbert & Geroge, Graham Dan, Hutchinson Peter, Lohaus Bernd, Long Richard, Mees Guy,, Milow Keith, Nauman Bruce Panamarenko, Schwind Jean, Vercammen Wout, Weiner Lawrence free catalogue with text by Jan Ceuleers and an interview with Anny De Decker will be availlable.
Vanaf 28 juni wordt ingespeeld op de activiteiten van MuZee, die dan de collages en de assemblages van Paul Joostens toont.Meer uitgebreid komt in de Artfactor het werk van Paul Joostens aan bod met zijn brede waaier aan tekeningen, aquarellen en schilderijen uit verschillende periodes van zijn boeiend en omvangrijk werk.
Geboren in een Antwerps Franstalig bourgeois milieu wilde hij eerst architect worden, maar na zijn studies aan de academie sloot hij zich aan bij de Antwerpse Avantgarde.
Rond 1916 schilderde hij kubistisch en vanaf 1919 maakte hij dadaïstische abstracte collages en objecten van wegwerpmaterialen. Hij publiceerde in 1922 een dadatekst, “Salopes ou le quart heure de rage au soleil”. Zijn vrienden waren de dichter Paul Van Ostaijen en de gebroeders Jespers. Samen stichten ze “De bond zonder gezegeld papier”
Rond 1925 keerde hij de Avantgarde de rug toe, brak met zijn vrienden en schiep een eigen stijl, de “Joostens gotiek”. Geïnspireerd door Hans Memling en de Vlaamse primitieven schilderde hij talloze madonna’s en religieuze taferelen. Maar daarnaast schilderde en tekende hij ook sensuele kindvrouwtjes uit de Antwerpse volksbuurten die hij “Poezeloezen” noemde, een thema dat hem gans zijn leven obsedeerde. Hij maakte reeksen fotocollages en schreef poëzie, dagboeken en andere teksten die meestal ongepubliceerd bleven. In de vijftiger jaren hernam hij zijn dadaïstische assemblages. Zijn temperamentvol karakter voerde hem in een isolement dat hij uitdrukte in duistere houtskooltekeningen. Hij stierf vereenzaamd. Pas na zijn dood kreeg hij in 1976 een retrospectieve in het ICC in Antwerpen.