Collection

EDWARD SHERIFF CURTIS

Edward Sheriff Curtis (Cold Spring, nabij Whitewater (Wisconsin), 16 februari 1868 – Whittier, Californië, 19 oktober 1952) was een Amerikaans fotograaf. Hij werd vooral bekend door zijn fotostudies van het Noord-Amerikaanse Indianen-leven, waaraan hij ruim dertig jaar van zijn leven besteedde.In 1895 begon Curtis voor het eerst foto’s te maken van indianen en kwam hij in contact met de antropoloog George Bird Grinnell. Met hem ging hij in 1899 op expeditie naar Alaska en een jaar later op foto-expeditie naar de Blackfootindianen in Canada. Vanaf die tijd groeide zijn naam als indianenfotograaf en won hij diverse prijzen. In 1906 bood de bankier John Pierpont Morgan Curtis 75.000 dollar aan voor het maken van een fotoserie over de Noord-Amerikaanse indianen, later gevolgd door nog vele vervolgopdrachten (na Morgans dood in 1913 gefinancierd door diens zoon). Uiteindelijk ontstonden zo in de periode tot 1930 een twintigtal fotoboeken met alles bij elkaar zo’n 1500 foto’s. In totaliteit maakte Curtis in deze periode zo’n 40.000 foto’s.

Hoewel critici hem wel van romantisering verweten stond Curtis als indianenfotograaf een antropologisch-wetenschappelijke benadering voor en probeerde hij bewust de verdwijnende cultuur en tradities van zo’n tachtig indianenstammen nauwgezet vast te leggen. Hij maakte niet alleen foto’s, maar ook spraak- en muziekopnamen, plus talrijke biografische aantekeningen van individuele stamleden. Een film uit 1914, In the Land of the Head Hunters, werd commercieel gezien een mislukking; lange tijd leek de film verloren te zijn gegaan, maar in 1947 werd een kopie herontdekt, die in de jaren zeventig werd gerestaureerd. In 1999 werd de film opgenomen in de National Film Registry, als behorende tot de belangrijkste films uit de Amerikaanse filmhistorie.

In de jaren zeventig werden ook diverse drukplaten en negatieven van Curtis’ foto’s herontdekt en opnieuw gerestaureerd, waarna er wereldwijd weer een hele reeks nieuwe fotoboeken zouden verschijnen.